Digitalna preobrazba v podjetju Transport X: Oblikovanje načrta za srednje veliko slovensko podjetje za cestni tovorni transport - Filipič, Peter; Logožar, Klavdij (Študije primerov EPF: Razvoj, trajnost in inovacije v poslovni praksi 2025/2026, 2026)
Srednje velika podjetja za cestni tovorni transport v Sloveniji so pod vse večjim pritiskom digitalizacije, vendar se številna še vedno opirajo na razdrobljena informacijska orodja in papirne procese. Študijski primer obravnava podjetje Transport X, srednje veliko slovensko podjetje za cestni tovorni transport in skladiščenje, ki od sredine devetdesetih let stabilno raste, a ostaja le delno digitalizirano. Na podlagi notranje dokumentacije, opisa procesov in vpogledov managementa primer ocenjuje digitalno zrelost podjetja v sedmih dimenzijah: kultura, zaposleni, organizacija, tehnologije, procesi, storitve in kupci. Študijski primer razkriva ključne operativne in strateške izzive: naraščajoče zahteve kupcev po sledljivosti v realnem času in elektronski dokumentaciji, ročno obravnavo transportnih in obračunskih dokumentov, podvajanje vnosov podatkov ter neenakomerne digitalne kompetence. Sočasno je management zaskrbljen zaradi tveganj uvedbe, odpora zaposlenih in finančnega bremena naložb v integrirano rešitev ERP. Od študentov se pričakuje, da ocenijo digitalno zrelost podjetja, prepoznajo ključne vrzeli in tveganja ter oblikujejo fazni načrt digitalne preobrazbe z jasnimi prioritetami in kazalniki uspešnosti (KPI). Študijski primer omogoča razpravo o tem, kako lahko splošna spoznanja o digitalni preobrazbi slovenskih malih in srednje velikih podjetij v transportu prenesemo v konkretne strateške odločitve na ravni posameznega podjetja.