Merjenje, opazovanje in spremljanje inflacijskih pričakovanj v Združenih državah Amerike: Študija primera - Romih, Dejan (Študije primerov EPF: Razvoj, trajnost in inovacije v poslovni praksi 2025/2026, 2026)
Inflacija je aktualna tema v ekonomiji, enako velja za inflacijska pričakovanja potrošnikov. Študija primera obravnava merjenje, opazovanje in spremljanje inflacijskih pričakovanj potrošnikov, pri čemer se osredotoča zlasti na obdobje po izbruhu epidemije covida-19. Pri tem uporablja podatke Zvezne rezervne banke v New Yorku, ki meri, opazuje in spremlja inflacijska pričakovanja v Združenih državah Amerike. Izkazalo se je, da gre za primer dobre prakse na tem področju. Raziskave in podatki ameriške centralne banke so pokazali, da med posameznimi demografskimi skupinami ameriških potrošnikov obstajajo razlike v njihovih inflacijskih pričakovanjih, kar povzroča potrebo po prilagajanju informiranja in komuniciranja kot ukrepov centralne banke. Obvladovanje inflacijskih pričakovanj je pomembno za obvladovanje inflacije, saj sta pojava med seboj povezana. Ključno za obvladovanje obeh je zaupanje v centralno banko, ki pa je v času visoke inflacije navadno omajano. Zato je naloga centralne banke, da skrbi za učinkovito oblikovanje in izvajanje denarne politike ne glede na stanje v gospodarstvu.