Od tradicionalnih gradbenih praks do digitalnega podjetja: Primer GIC GRADNJE d. o. o. - Horvat, Kaja; Zupančič Hartner, Tjaša; Crnogaj, Katja (Študije primerov EPF: Razvoj, trajnost in inovacije v poslovni praksi 2025/2026, 2026)
Študija primera obravnava proces digitalne transformacije v podjetju GIC GRADNJE d. o. o., družinskem gradbenem podjetju z več kot 35-letno tradicijo na slovenskem trgu. Gradbeništvo se že vrsto let sooča z nizko stopnjo digitalizacije, nizko produktivnostjo ter omejeno uporabo naprednih tehnologij, kar negativno vpliva na konkurenčnost podjetij v panogi. Namen študije je analizirati, kako lahko digitalna transformacija prispeva k izboljšanju učinkovitosti poslovanja ter preoblikovanju organizacijskih procesov v tradicionalni organizirani gospodarski dejavnosti. Analiza temelji na kvalitativnem raziskovalnem pristopu, ki vključuje pregled sekundarnih virov ter analizo dokumentacije podjetja. Poseben poudarek je namenjen projektu Gradbeništvo 4.0, ki predstavlja osrednji okvir digitalne preobrazbe podjetja. Rezultati raziskave kažejo, da digitalna transformacija ne vključuje zgolj uvajanja novih tehnologij, temveč tudi spremembe poslovnih procesov, organizacijske strukture in digitalne kulture podjetja. V podjetju so se izboljšali transparentnost projektov, sledljivost podatkov ter sodelovanje med oddelki ter digitalne kompetence zaposlenih. Analizirani primer tako predstavlja dobro prakso digitalne transformacije v gradbeništvu in ponuja uporabne vpoglede za podjetja, ki se soočajo s podobnimi izzivi digitalne preobrazbe.