Trajnostni razvoj glampinga v Sloveniji: Študija primera družbene, okoljske in ekonomske odgovornosti - Grah, Miran; Lebe, Sonja Sibila (Študije primerov EPF: Razvoj, trajnost in inovacije v poslovni praksi 2025/2026, 2026)
Glamping predstavlja hitro rastoč segment slovenskega turizma, ki združuje udobje, naravno okolje in načela trajnosti. Namen raziskave je bil analizirati družbeno, okoljsko in ekonomsko dimenzijo družbeno odgovornega delovanja glamping nastanitev na primeru Glamping Zelena Dolina ter preveriti, kako gostje zaznavajo posamezne vidike trajnostnega upravljanja. Zbiranje podatkov je potekalo dve leti (2024 in 2025), s kombinacijo spletnega in osebnega anketiranja, pri čemer je bilo zbranih 613 veljavnih odgovorov. Rezultati deskriptivne statistike kažejo, da gostje najvišje ocenjujejo okoljske vidike, zlasti čistočo, ločevanje odpadkov in odsotnost motečih vonjav, nekoliko nižje pa družbene elemente, povezane z materialno in nematerialno kulturno dediščino. Eksploratorna faktorska analiza (EFA) je potrdila tridelno strukturo družbene odgovornosti: družbeno dimenzijo, ki vključuje ohranjanje materialne in nematerialne dediščine, okoljsko dimenzijo, povezano s skrbjo za naravno okolje, ter ekonomsko dimenzijo, ki izraža razmerje med vrednostjo in ceno ter informacijsko dostopnostjo. Skupna pojasnjena varianca 74,37 % in visoka notranja konsistentnost konstrukta potrjujeta zanesljivost merjenja, podatki pa nakazujejo tudi pomembne povezave med zaznavami gostov in kakovostjo celotne izkušnje.