Father's Experiences in Caring for Twins with Autism and Associated Disorders - Marinšek, Miha; Hmelak , Maja (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Skrb staršev za otroke s posebnimi potrebami je individualna izkušnja, osredotočena na iskanje diagnoze in razloga otrokovih posebnih potreb ter ugotavljanje, kateri odzivi na otrokove potrebe, čustvovanje in vedenje so učinkoviti. V prispevku podajamo pregled raziskav na tem področju v slovenskem prostoru in jih dopolnjujemo s kvalitativno raziskavo, študijo primera očeta, ki skrbi za dvojčka z avtizmom in pridruženimi motnjami. Za poglobljeno analizo smo izbrali narativni intervju oziroma avtobiografsko pripoved očeta, ki jo dopolnjujemo s pregledom dokumentacije o usmerjanju otrok v ustrezne vzgojno-izobraževalne programe, fotografijami in spomini. Študija primera praktikom in snovalcem prenove vzgoje in izobraževanja podaja smernice, ki poudarjajo, da je treba starše otrok s posebnimi potrebami poslušati ter jim nuditi dovolj informacij, opore in pomoči, ostalo družbo pa ozaveščati o tej tematiki ter poskrbeti za okolje, kjer se lahko vsi družijo, spoznavajo in prijateljujejo.