Izzivi Univerze v Mariboru na področjih evropske integracije, mikrodokazil, digitalizacije in zelenega prehoda - Kačič, Zdravko; Mongus, Domen; Golob, Izidor; Vlaovič, Boštjan; Frumen, Sebastijan; Ješovnik, Anita (50 let Univerze v Mariboru: Pol stoletja znanja in raziskovanja, 2026)
Tretje desetletje izvajanja bolonjskega procesa bo v veliki meri usmerjeno v institucionalizacijo skupnega evropskega visokošolskega prostora. Univerza v Mariboru s sprejeto Strategijo Univerze v Mariboru 2021–2030 sledi najpomembnejšim smernicam bolonjskega procesa ter usmeritvam strateških dokumentov na evropski in nacionalni ravni. Kot partnerica evropskega zavezništva ATHENA aktivno sooblikuje skupni evropski visokošolski prostor. Na univerzi v okviru izvajanja pilotnih projektov Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) v sodelovanju z delovnim okoljem razvijamo številna pilotna krajša izobraževanja, s katerimi uspešno testiramo različne pristope sodelovanja z okoljem. Na področju zelenega prehoda univerza uspešno izvaja 23 pilotnih projektov NOO z namenom zagotovitve trajnostnega delovanja. Nahaja se pred investicijskim ciklom v stavbno infrastrukturo, v katero bo v prihodnjih petih letih vključenih dvanajst članic univerze in ki zajema izvedbo trajnostno zasnovanih in energetsko učinkovitih novogradenj ter prenov objektov posameznih članic. Univerza se zaveda izzivov, ki jih prinaša razvoj orodij umetne inteligence. S svojim raziskovalnim delom deluje kot razvijalec orodij umetne inteligence, hkrati pa na področju izobraževanja ter poslovanja razvija kulturo njihove odgovorne rabe. Z razvojem in izvedbo platforme INNOVUM želi univerza na področju prenosa znanja v okolje pomembno prispevati h gradnji temeljev za razvojni in inovacijski preboj kohezijske regije Vzhodna Slovenija skozi prizmo razvoja gospodarstva.