Razvoj izobraževalne dejavnosti na Univerzi v Mariboru - Sotlar, Andrej; Frumen, Sebastijan (50 let Univerze v Mariboru: Pol stoletja znanja in raziskovanja, 2026)
Izobraževalna dejavnost, ki jo danes izvajamo na Univerzi v Mariboru, ima korenine v višješolskem in visokošolskem izobraževanju, ki se je na (danes) posameznih članicah univerze začelo že kakšno desetletje in pol pred ustanovitvijo univerze. Študijski programi so nastajali glede na potrebe najprej lokalnega, kasneje pa širšega gospodarskega in družbenega okolja. Po ustanovitvi univerze se je nabor študijskih programov in področij hitro povečeval, še posebej z ustanavljanjem oz. pridruževanjem novih fakultet. Danes sedemnajst članic Univerze v Mariboru na vseh stopnjah študija ponuja 178 študijskih programov s področja tehnike, naravoslovja, kmetijstva, medicine, družboslovja in humanistike. Bogat nabor študijskih programov, njihovo stalno posodabljanje in prilagajanje potrebam družbe, interdisciplinarnost, internacionalizacija in konstantno število vpisanih študentov so glavne značilnosti njene izobraževalne dejavnosti. Vse navedeno Univerzo v Mariboru opredeljuje kot pomembno vseslovensko visokošolsko izobraževalno institucijo, ki je že zdavnaj presegla potrebe lokalnega oz. regionalnega okolja in samozavestno nastopa v globalnem akademskem prostoru.