Ekspresionistična stilna paradigma v kratki pripovedni prozi 1914–1923 - Čeh Steger, Jožica (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2010)
Monografija dr. Jožice Čeh Steger Ekspresionistična stilna paradigma v kratki pripovedni prozi 1914–1923 je zastavljena komparativno in ob razlagi nemškega ekspresionizma poišče ekspresionistične lastnosti v slovenski kratki prozi. Avtoričine analize posežejo v vse plasti pripovednih zakonitosti obravnavanega pripovedništva, tako da so izsledki skupek ekspresionističnih značilnosti slovenske kratke proze v letih 1914–1923, v prvi vrsti pa njenih slogovnih posebnosti. Avtorica se je lotila problematike, to je stilnih značilnosti kratke pripovedne proze v letih 1914–1923, zlasti metaforike, ki doslej s tega vidika še ni bila temeljito obdelana. Pri tem je dosledno uporabljala znanstveno metodologijo, ki je v rabi v literarni vedi, obenem pa izpopolnila – ob upoštevanju kspresionističnih značilnosti – svojo klasifikacijo in sistematiko metaforike, ki jo je razvila v študiji o Cankarjevi metaforiki. Upoštevala je dosedanje izsledke različnih raziskovalcev in inovativno prepletla že ugotovljeno s svojimi novimi izsledki ter tako pomaknila védenje o obravnavanem predmetu v novo razvojno fazo. Pričujoča študija je pomemben teoretski, metodološki in vsebinski prispevek k slovenski literarni vedi ter trdna podlaga za nadaljnja raziskovanja na tem področju v prihodnje.