ATHENA Research Book, Volume 2 (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2023)
Evropska univerza ATHENA je zveza devetih visokošolskih ustanov z misijo spodbujanja odličnosti v raziskavah in inovacijah z omogočanjem mednarodnega sodelovanja. Akronim ATHENA pomeni združenje naprednih tehnologij v visokošolskem izobraževanju. Partnerske institucije so iz Francije, Nemčije, Grčije, Italije, Litve, Portugalske in Slovenije: Univerza v Orléansu, Univerza v Siegenu, Hellenic Mediterranean University, Univerza Niccolò Cusano, Vilnius Gediminas Technical University, Politehnični inštitut Porto in Univerza v Mariboru. Leta 2022 sta se zavezništvu pridružili dve ustanovi: Univerza Maria Curie-Skłodowska iz Poljske in Univerza v Vigu iz Španije. Tudi leta 2022 se je zavezništvu kot pridružena članica pridružila institucija iz Avstrije: Koroška univerza uporabnih znanosti. Ta raziskovalna knjiga predstavlja izbor raziskovalnih dejavnosti partnerjev univerze ATHENA. Vsebuje pregled raziskovalne dejavnosti posameznega člana, izbor najpomembnejših bibliografskih del članov, recenzirane študentske naloge, opisni seznam predavanj ATHENA in poročila iz posameznih delovnih sklopov projekta ATHENA. Raziskovalna knjiga ATHENA zagotavlja platformo, ki spodbuja skupne in interdisciplinarne raziskovalne projekte naprednih raziskovalcev in raziskovalcev na začetku kariere.