Aforizmi in razmišljanja: O pravu in pravnikih - Ivanjko, Šime (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2020)
Aforizmi in razmišljanja je knjiga o pravu, pravnikih, študiju prava in vlogi prava v družbenem okolju. Napisal jo je zaslužni profesor Pravne fakultete Univerze v Mariboru dr. Šime Ivanjko, ki velja za priljubljenega profesorja, odličnega predavatelja in vrhunskega pravnega strokovnjaka, pisca znanstvenih in strokovnih del o pravu, študiju prava in pravnikih ‒ njegova bibliografija obsega 1684 enot, med njimi tudi več kot 60 znanstvenih, strokovnih monografij in učbenikov. Prof. dr. Šime Ivanjko je ob pravu študiral tudi filozofijo, zato v knjigi Aforizmi in razmišljanja povezuje humanistični in družboslovni pogled na svet, tako da temeljna filozofska in razumska vprašanja nadgrajuje s pravom. V Uvodu so predstavljena teoretična izhodišča njegovih aforizmov in razmišljanj; sledi poglavje, ki prinaša aforizme o pravu in pravnikih; sledi poglavje, v katerem avtor, pravnik s petdesetletno pravniško prakso in pravni strokovnjak na področju gospodarstva, razmišlja o pravniškem poklicu, študiju prava in o njegovi vlogi v družbi; posebno poglavje je namenjeno razmisleku o pravniškem poklicu in položaju pravnika v sodobni družbi; knjigi pa je dodan še obsežen intervju, ki ga je imel avtor v Pravni praksi. Aforizme odlikujejo razmišljanja, ki jih je avtor in profesor spodbujal med študenti prava pri vajah in med predavanji na mariborski Pravni fakulteti. Aforizmi so vsebinsko povezani z (1) rimskim pravnim razmišljanjem in misleci grško-rimske dobe, (2) študijem prava in mariborskimi študenti, (3) vlogo prava v družbi, (4) položajem pravnika, (5) mediji, (6) etiko ter moralo in (7) splošno vsebino, ki je (ne)posredno povezana s pravom. Gre za razmišljanja o aktualnih vprašanjih prava in pravnikov v naši družbi, in sicer v obdobju zadnjih osmih let, ko se je avtor upokojil. Aforizmi in razmišljanja kažejo na avtorjev dejaven odnos do prava in njegovo zavzetost za uveljavljanje pravniškega etosa in poslovne morale v sodobni družbi.