Fizikalno ozadje delovanja hidravličnih sistemov - Lovrec, Darko (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2018)
Hidravlična pogonska tehnika je nepogrešljiva na področjih kjer je odločilnega pomena premikanje velikih bremen z visoko dinamiko. Sem spadajo vsi veliki preoblikovalni in obdelovalni stroji, poljedelski, gozdarski in gradbeni stroji, ter naprave v letalstvu in navtiki. Pri vseh teh strojih in napravah prenos sil in gibanj temelji na uporabi hidravlične tekočine. Učbenik Fizikalno ozadje delovanja hidravličnih sistemov podaja podrobnejši vpogled v hidravlični prenos moči, sil in gibanj ter signalov s pomočjo hidravlične tekočine. Knjiga je namenjena vsem, ki jih zanimajo hidravlični prenos moči z vsemi svojimi posebnostmi. Posamezne značilnosti so predstavljene na podlagi fizikalnih izhodišč, ki pripeljejo do uporabnih enačb. Te so v tesni povezavi s hidravličnimi tekočinami in njihovimi spremenljivimi lastnostmi. Poznavanje fizikalnega delovanja hidravličnih sistemov ni potrebno samo za osnovni preračun oz. izbiro primernih hidravličnih komponent. Prav tako je nujno potrebno tudi za vzdrževanje teh sistemov, ter prepoznavanju anomalij v delovanju teh sistemov – za razločevanje med načinom delovanja značilnim za hidravlične pogone od neobičajnega delovanja, ki je posledica neke napak ali spremembe.