Slovenski podjetniški observatorij 2004. Del 2 - Rebernik, Miroslav; Tominc, Polona; Duh, Mojca; Krošlin, Tadej; Radonjič, Gregor (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2005)
Slovenski podjetniški observatorij je nastal v letu 1998 po zgledu Observatory of European SMEs. S Slovenskim podjetniškim observatorijem Inštitut za podjetništvo in management malih podjetij vsako leto predstavi pregled stanja slovenske podjetniške demografije ter s podrobnejšimi raziskavami obdela posamezne aktualne teme s področja podjetništva. Ti rezultati služijo kot podlaga za predloge ukrepov oblikovalcem vladnih politik na različnih področjih. Analizirala slovenskih podjetij leta 2003 primerjalno z Evropo je bila objavljena v monografiji Slovenski podjetniški observatorij 2004, 1. del. V tokratni izdaji objavljeni pod zbirko Slovenski podjetniški observatorij pa pet avtorjev prikazuje rezultate raziskovanja nekaterih pomembnih vidikov podjetništva. V poročilu poročamo o raziskavah s področja podjetniških aspiracij po rasti, o družinskih podjetij, inovacijskem potencialu in izzivih njegovega razvoja ter o okoljskem certificiranju in tehnološkem posodabljanju slovenskih proizvodnih podjetij.