Trideset let literarne nagrade večernica (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2026)
Znanstvena monografija odpira vprašanja o pomenu nagrade večernica, najpomembnejše vseslovenske nagrade na področju otroške in mladinske književnosti, ki se podeljuje na festivalu Oko besede v Murski Soboti. Upoštevana so vsa nominirana in nagrajena dela, ki so v tridesetih letih podeljevanja nagrade (1997–2026) z raznolikimi temami, književnimi vrstami in oblikami bralnih gradiv, prispevala h kanonizaciji, promociji in razvoju izvirnih literarnih del v slovenskem prostoru. Nominirana ali nagrajena dela za večernico so predstavljena v šestnajstih poglavjih, in sicer glede na književne vrste; glede na književni prostor, književni čas, pripovedovalca ali zgradbo, teme in motive; glede na multimodalnost kot posebno obliko knjig in v povezavi z drugimi mediji (glasba, ples) in drugimi področji dejavnosti (etika); glede na jezik v otroški in mladinski književnosti (tudi prevod) ter glede na didaktične spodbude in vključenost nominiranih in nagrajenih del za večernico v učne načrte.