Zdravstvena nega oseb s posebnimi potrebami - Cilar Budler, Leona; Klanjšek, Petra; Kegl, Barbara (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2026)
Publikacija Zdravstvena nega oseb s posebnimi potrebami predstavlja zbrano učno gradivo, namenjeno študentom zdravstvene nege na prvi in drugi stopnji študija. Obravnava temeljne koncepte in definicije oseb s posebnimi potrebami, zakonodajni in družbeni okvir njihove obravnave ter načela inkluzije, integracije in deinstitucionalizacije. Poseben poudarek je namenjen razumevanju različnih skupin oseb s posebnimi potrebami, med drugim oseb z motnjami v duševnem razvoju, slepih in slabovidnih, gluhih in naglušnih, oseb z govorno-jezikovnimi motnjami, gibalno oviranih oseb, dolgotrajno bolnih, oseb z avtističnimi motnjami ter oseb s čustvenimi in vedenjskimi motnjami. Publikacija predstavlja tudi posebnosti zdravstvene nege posameznih skupin ter poudarja pomen interdisciplinarnega sodelovanja, individualiziranega pristopa in vključujoče obravnave. Namen gradiva je študentom omogočiti razumevanje potreb teh oseb ter razvijati kompetence za kakovostno, etično in na dokazih temelječo zdravstveno nego.