Optimizacije v inženirstvu: Reševanje problemov z metahevrističnimi metodami v okolju MATLAB - Gotlih, Janez; Ficko, Mirko (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Skripta obravnavajo temeljne pristope optimizacije v inženirstvu s poudarkom na uporabi metahevrističnih metod, kot sta genetski algoritem (GA) in algoritem rojev delcev (PSO). Namenjena so študentom in inženirjem, ki želijo razumeti tako teoretično ozadje kot praktično implementacijo optimizacijskih algoritmov v okolju MATLAB. Vključujejo poglavja o enokriterijskih in večkriterijskih optimizacijskih problemih, obravnavajo omejitve, različne ciljne funkcije ter vizualizacijo rezultatov. Vsako poglavje vsebuje strukturirane vaje in naloge za samostojno delo, ki spodbujajo razumevanje delovanja algoritmov, oblikovanje optimizacijskih modelov in interpretacijo rešitev. Poseben poudarek je na razlagi parametrov algoritmov, primerjavi konvergence ter vplivu nastavitev na vedenje optimizacije. Skripta se zaključijo s pregledom značilnih testnih funkcij in primeri Pareto front za večkriterijsko optimizacijo. Zasnovana so tako, da tudi uporabniki brez poglobljenega matematičnega znanja lahko postopoma razvijejo intuicijo za uporabo optimizacijskih pristopov v realnih inženirskih problemih.