Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Strategije za trajnostni in podeželski razvoj mest Siska, Petrinje in Hrvaške Kostajnice ter občin Majur in Topusko. Siško-moslavška županija v osrednji Hrvaški je znana po svojih rekah, gozdovih in kulturni dediščini ter ponuja odlične možnosti za razvoj podeželskega turizma. Kljub izzivom zaradi domovinske vojne in potresa leta 2020 so trenutna prizadevanja usmerjena v obnovo infrastrukture, gospodarstva in turizma. Leta 2024 so županijo obiskali študenti in profesorji s področja turizma iz 12 univerz iz Hrvaške, Slovenije in Srbije ter raziskovali turistični potencial mest Sisak, Petrinja, Hrvaška Kostajnica, Topusko in Majur. Skozi strokovne oglede, predstavitve in intervjuje s lokalnimi ponudniki so prepoznali možnosti razvoja ter predlagali rešitve, kot so povezovanje tradicionalnih in sodobnih doživetij, razvoj ekoturizma in izboljšanje digitalne promocije. Vsi predlogi temeljijo na trajnostnem razvoju in dodani vrednosti podeželskih območij. Publikacija je rezultat skupne pobude lokalnih deležnikov in akademske skupnosti ter ponuja strateške smernice za dolgoročno gospodarsko in družbeno okrevanje regije skozi razvoj trajnostnega turizma. Sisačko-moslavačka županija, smještena u središnjoj Hrvatskoj, poznata je po rijekama, šumama i kulturnoj baštini te nudi izvrsne mogućnosti za razvoj ruralnog turizma. Unatoč izazovima uzrokovanim Domovinskim ratom i potresom 2020. godine, trenutačni napori usmjereni su na obnovu infrastrukture, gospodarstva i turizma. Godine 2024. županiju su posjetili studenti i profesori turizma s 12 sveučilišta iz Hrvatske, Slovenije i Srbije kako bi istražili turistički potencijal Siska, Petrinje, Hrvatske Kostajnice, Topuskog i Majura. Kroz stručna vođenja, prezentacije i intervjue s lokalnim ponuditeljima identificirali su mogućnosti razvoja i predložili rješenja poput povezivanja tradicionalnih i modernih iskustava, razvoja ekoturizma i jačanja digitalne promocije. Svi prijedlozi temelje se na načelima održivog razvoja i valorizacije ruralnih područja. Ova publikacija rezultat je zajedničke inicijative lokalnih dionika i akademske zajednice te donosi strateške smjernice za dugoročni gospodarski i društveni oporavak kroz održivi turizam.