Quality of Life in a Changing World: Collection of Abstracts (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2025)
Kakovost bivanja v spreminjajočem se svetu: Zbirka izvlečkov. Kaj opredeljuje kakovost življenja? Je to zdravje in odsotnost bolezni? Močni odnosi s prijatelji in družino? Duhovnost in vera? Mirna, uspešna država z močnim sistemom blaginje? Ali morda okolja, v katerih živimo: dobro zasnovani domovi, zelena in modra infrastruktura, krožno gospodarstvo ter neonesnaženo okolje? Kakovost življenja je kompleksen, večplasten pojem, ki ga ni mogoče omejiti na eno samo definicijo. Celostno obravnavanje zahteva multidisciplinarni pristop. Ta poletna šola se osredotoča na prostorske razsežnosti kakovosti življenja. Strokovnjaki iz Evrope in ZDA so se zbrali, da bi raziskali ključne teme, kot so: enakost in vključenost, dobrobit v urbanem in podeželskem okolju, zdrava digitalna okolja, načrtovanje bivalnih prostorov, občutek pripadnosti prostoru, tehnologija in podnebni ukrepi. Te teme odražajo spreminjajočo se resničnost našega sveta — preobrazbe mest in podeželja, demografske premike, digitalni razvoj in podnebne spremembe. Vsak prispevek v tej zbirki ponuja edinstven vpogled v to, kako prostor in kraj oblikujeta naše izkušnje in težnje po boljšem življenju.