France Borko (1904–1956) - Borko, Gabrijel Elko (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2024)
Osmi zvezek zbirke Osebnosti se osredotoča na življenje, delo in zapuščino Franceta Borka, učitelja in literarnega ustvarjalca, ki je v prvi polovici 20. stoletja s svojo predanostjo pisanju in kulturnemu življenju zaznamoval predvsem tedanjo mariborsko skupnost. Uvodni del publikacije oriše njen namen ter predstavi značilnosti Borkove osebne zapuščine, ki jo hrani Univerzitetna knjižnica Maribor v svoji Rokopisni zbirki. V osrednjem delu avtor na podlagi dokumentov iz zapuščine in drugih virov predstavi Borkovo življenjsko pot in njegovo ustvarjanje. Biografski pregled poleg slikovnega gradiva dopolnjuje tudi izbor dokumentarnega gradiva Franceta Borka, ki je predstavljeno v posebnem poglavju. Pomemben del publikacije je tudi bibliografija Franceta Borka, ki sistematično in pregledno predstavlja njegovo pisno ustvarjanje. Kot poseben dodatek pa služi seznam srediških narečnih besed in izrazov, ki ga je France Borko pripravil na pobudo Frana Saleškega Finžgarja.