Priročnik za delo s programom za optimiranje sovprežnega stropnega sistema s plastično odpornostjo nosilca z jeklenimi IPE profili: COMBOPT-PIPE, verzija 1,0 - Žula, Tomaž; Kravanja, Stojan (Univerzitetna založba Univerze v Mariboru, 2024)
Priročnik predstavlja delo s programom za optimiranje sovprežnega stropnega sistema, ki se lahko uporablja pri gradnji večetažnih stavb. Konstrukcija je sestavljena iz armiranobetonske plošče in jeklenih IPE nosilcev. Optimiranje je izvedeno z mešanim celoštevilskim nelinearnim programiranjem (MINLP). Razvit je bil optimizacijski model COMBOPT-PIPE s podrobno namensko funkcijo lastnih izdelavnih stroškov. Poleg namenske funkcije optimizacijski model vsebuje vhodne podatke, spremenljivke, pogojne (ne)enačbe, poznane iz analize in dimenzioniranja sovprežnih konstrukcij, celoštevilske in mešane celoštevilske pogojne (ne)enačbe. Pogoji dimenzioniranja so definirani v skladu z Evrokod 4. Na koncu priročnika je predstavljen računski primer optimizacije sovprežnega stropnega sistema.