Pomen komuniciranja kot dela organizacijske kulture pri usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja - Bernik, Mojca; JŽnidaršič, Jasmina (Sodobni pristopi v kadrovskem managementu in izobraževanju, 2026)
Učinkovito komuniciranje znotraj organizacijske kulture je ključno za uspešno usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih. Vodstveni kader igra pri tem osrednjo vlogo, saj s spodbujanjem odprte komunikacije in vzpostavljanjem zaupanja prispeva k pozitivnemu delovnemu okolju. Organizacije, ki aktivno spodbujajo takšno kulturo, ne le izboljšujejo dobrobit svojih zaposlenih, temveč tudi krepijo svojo konkurenčnost in trajnostni razvoj. S pomočjo raziskave, izvedene v zdravstveni ustanovi v Sloveniji, smo ugotavljali, ali obstajajo razlike v dojemanju komuniciranja kot dela organizacijskega vedenja ter ali obstajajo razlike v zadovoljstvu z usklajevanjem poklicnega in zasebnega življenja glede na spol, starost in izobrazbo in kako komuniciranje kot del organizacijske kulture vpliva na usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Prispevek ponuja poglobljeno razumevanje vloge organizacijskega komuniciranja pri usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja ter ponuja nova empirična spoznanja o vplivu demografskih dejavnikov na zaznavanje delovnega okolja.