Absentizem, zdravje in delovna aktivnost starejših v kontekstu zvišanja upokojitvene starosti - Novak, Vesna (Sodobni pristopi v kadrovskem managementu in izobraževanju, 2026)
V prispevku obravnavamo problematiko staranja prebivalstva, ki postaja ključni izziv za vzdržnost pokojninskih sistemov in javnih financ. Države se na to največkrat odzovejo z dvigom upokojitvene starosti, kar prinaša tako pozitivne kot negativne posledice. Med slednjimi se največkrat omenja slabo zdravje starejših, zato smo se v prispevku osredotočili predvsem na problematiko spreminjanja upokojitvenih pogojev, povezanih z zdravstvenim stanjem starejših zaposlenih. Analizirali smo podatke bolniškega staleža različnih starostnih skupin med zaposlenimi v Sloveniji in predstavili samoocene zdravja splošne in delovno aktivne populacije. Samoocenjeno zdravje se s starostjo slabša, absentizem pa s starostjo pričakovano narašča, kar nakazuje na potrebo po prilagoditvah delovnega okolja in drugih ukrepih pri ravnanju s starejšimi delavci. Glede na proučeno literaturo in predstavljene negativne posledice zviševanja upokojitvene starosti prispevek zaključimo z mnenjem, da bi morala odločitev o nadaljevanju dela po 65. letu temeljiti na prostovoljni izbiri in individualnih zmožnostih, ne pa na prisili neoliberalne politike.