Z zelenim kovčkom na pot. Kako organizirati potovanje na trajnosten način? - Pavić, Lazar; Cvahte Ojsteršek, Tina (Interdisciplinary and Applied Konwledge for Green and Digital Logistics Processes, 2026)
Turistične aktivnosti posameznikov so pogosto zaznamovane z netrajnostnim obnašanjem ali pomanjkanjem zavedanja o vplivu potovanj na okolje, družbo in ekonomijo. Posledično poglavje predstavlja dejavnike odločitve o potovanjih in načine, kako potovanja ter mobilnost znotraj njih narediti bolj trajnostna. Osredotoča se na organizacijo potovanj in vpliv motivacije ter odločitve na to. Motivacija za potovanje se raziskuje skozi štiri skupine motivov: fizične, kulturne, medosebne in statusne. Raziskuje se tudi izbor destinacije, ki ga določajo različni dejavniki in pomembnost razumevanja tega procesa. Mobilnost ima v turizmu velik vpliv na okolje, pri čemer je letalski promet najbolj obremenjujoč. Različne oblike prevoza imajo različne okoljske vplive, kar je pomembno za trajnostna potovanja. Pri individualni organizaciji potovanj se priporoča razmišljanje o izbiri destinacije, načina prevoza, vremenskih razmerah, trajanju potovanja, nastanitvi, financah, in realnosti informacij o destinaciji. Mobilnost na destinaciji je ključnega pomena, saj lahko turistični obiski obremenjujejo okolje. Trajnostni načini transporta, kot so hoja, kolesarjenje in javni prevoz, so priporočljivi za zmanjšanje okoljskih vplivov in omogočajo bolj avtentične turistične izkušnje.