Kakovost življenja in prostori blaginje v mariborski mestni četrti Koroška vrata: kartiranje in intervjuji - Koyun, Ezgi; Ozer, Lucien; Tobola, Michal; Bravo-Fabian, Marco; Tosi, Maria Chiara (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Študija preučuje vlogo javnih oziroma prostorov “blaginje” pri oblikovanju kakovosti življenja v soseski Koroška vrata v Mariboru. Z uporabo neposrednega opazovanja in dvanajstih polstrukturiranih intervjujev analizira zaznave prebivalcev glede mobilnosti, varnosti in socialnih interakcij. Ugotovitve kažejo, da kompaktna urbana zasnova, obilje zelenih površin in dostopne storitve spodbujajo dobro počutje ter močan občutek varnosti. Čeprav so bili izpostavljeni manjši izzivi, povezani z javnim potniškim prometom, motnjami ob nogometnih tekmah in električnimi kolesi, so prebivalci sosesko na splošno ocenili kot zelo primerno za bivanje in izrazili nizko potrebo po spremembah.