Študija primera urbanih ambientov v Mariboru - Donnay, Francois; Prokešová, Zuzana; Svozilová, Anna; Tänzer, David; Vešligaj, Goran; Rothfuss, Eberhard (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Študija ugotavlja, kako prebivalci, zaposleni in obiskovalci Maribora doživljajo različna urbana območja ter kakšna čustva ti prostori vzbujajo. Namen je preseči zgolj fizične in funkcionalne vidike mest ter razumeti, kako grajeno in socialno okolje oblikujeta vsakodnevne urbane izkušnje. Študija se osredotoča na »urbane ambiente« dveh kontrastnih primerov: obrežje Lenta, ki je zasnovano tako, da vzbuja mirne, naravne in pozitivne občutke, ter nakupovalno središče Europark, ki ustvarja živahen in potrošniško usmerjen ambient. S primerjavo teh prostorov želimo ugotoviti, kaj jih naredi drugačne in kako jih zaznavajo različne skupine ljudi. Končni cilj raziskave je poudariti vlogo urbanih ambientov pri oblikovanju doživetih izkušenj ter prispevati spoznanja k področju urbanih študij. Poudarjamo pomen načrtovanja mest, ki niso le funkcionalno sodobna, temveč tudi čustveno in senzorno vključujoča ter podpirajo dobrobit ljudi.