Validacija orodja in procesa testiranja ključnih kadrov, talentov in potencialov - Raspor, Andrej; Lacmanović, Darko; Mušinović, Fadil (Izzivi managementa talentov, 2025)
Vsaka uspešna organizacija mora imeti vzpostavljen sistem za prepoznavanje ključnih kadrov, naslednikov in talentov. Najučinkovitejši način za prepoznavanje teh posameznikov je z ustreznim spremljanjem in testiranjem. Uporabnost te raziskave je razvidna z več vidikov. Ocenjevalci bodo prejeli povratne informacije o orodju za testiranje in bodo lahko zagotovili dragocen prispevek lastniku licence, ki lahko še izboljša generična poročila. Z zbranimi vpogledi lahko organizacija izboljša celoten proces, predvsem v fazah kadrovanja in zbiranja povratnih informacij vodij. Poleg tega postopek validacije zagotavlja kritičen vpogled v učinkovitost in natančnost orodij za testiranje, kar zagotavlja, da ostanejo ustrezna in zanesljiva za prihodnje testiranje. Z izboljšanjem teh orodij lahko organizacije bolje prepoznajo in razvijejo svoje ključno osebje in naslednike ter tako zagotovijo trden nabor talentov. Nenehno izboljševanje teh procesov bo privedlo do bolj informiranega odločanja in močnejše usklajenosti strategij upravljanja talentov s cilji organizacije. Redno preverjanje in izboljševanje orodij in procesov testiranja sta torej bistvenega pomena za vzdrževanje učinkovitega sistema za identifikacijo in negovanje ključnih kadrov.