Poslovni informacijski sistemi - Rupnik, Bojan (Digital Transformation in Logistics and Supply Chain Management, 2026)
Informacijski sistemi so postali nepogrešljiv steber sodobnih poslovnih operacij, ki omogočajo upravljanje podatkov, optimizacijo procesov in informirano odločanje. Ta povzetek raziskuje ključno vlogo informacijskih sistemov v poslovanju, s posebnim poudarkom na vplivu sistemov za načrtovanje virov podjetja (ERP). ERP sistemi delujejo kot integrirane platforme, ki usklajujejo različne funkcije podjetja, poenostavljajo procese in združujejo podatke v enotno dostopne zbirke. Organizacijam omogočajo neposredni dostop do podatkov v realnem času, kar pomaga pri učinkovitem dodeljevanju virov, zniževanju stroškov in izboljšanju storitev. ERP sistemi so neprecenljivi pri zagotavljanju vpogledov preko funkcij, ki omogočajo izboljšano komunikacijo in sodelovanje ter pri zagotavljanju varnosti podatkov in skladnosti. Poleg tega so ti sistemi gonilna sila za strateško načrtovanje, saj nudijo zmogljivost za odločanje na podlagi podatkov, napovedno analitiko in usklajevanje dolgoročnih ciljev. Sistemi ERP so preoblikovali način, kako podjetja delujejo, se prilagajajo spreminjajočemu se digitalnemu okolju in delujejo kot temeljni kamen za dosego operativne odličnosti in konkurenčne prednosti.