Informacijska in računalniška pismenost - Orel Šanko, Nena (Digital Transformation in Logistics and Supply Chain Management, 2026)
V današnjem času je varnost informacij in računalnikov izjemno pomembna iz več razlogov. Digitalizacija je omogočila ogromen pretok podatkov in informacij preko računalniških omrežij. Te informacije so pogosto občutljive narave, vključno s finančnimi podatki, osebnimi identifikacijami in poslovnimi skrivnostmi. Zato je nujno, da se informacije zaščitijo pred nepooblaščenim dostopom in zlorabo. V digitalnem svetu je veliko infrastrukture povezane z računalniškimi omrežji, to so šole, bolnišnice in prometni sistemi. Napadi na te sisteme lahko povzročijo resno finančno ali materialno škodo in ogrozijo življenja ljudi. Zato je pomembno zagotoviti, da so sistemi varni in odporni proti kibernetskim napadom. Kibernetski napadi so postali vse bolj pogosti, sofisticirani ter izkoriščajo ranljivosti v računalniških sistemih in omrežjih za krajo podatkov, vohunjenje ter povzročanje škode. Zato je nujno nenehno nadgrajevanje varnostnih ukrepov in seznanjenost ljudi. Torej, varnost informacij in računalnikov je ključnega pomena za zaščito zasebnosti, gospodarske stabilnosti in nacionalne varnosti v sodobnem digitalnem svetu.