Trajnostni razvoj zaposlenih kot temelj napredka podjetja - Žnidaršič, Jasmina; Bernik, Mojca (Management skozi prizmo digitalnega in zelenega prehoda v družbo 5.0, 2025)
Trajnostni razvoj zaposlenih je ključen za ustvarjanje okolja, ki spodbuja dolgoročno zadovoljstvo in uspešnost zaposlenih ter prispeva k trajnostnemu razvoju družbe. K organizacijskim ciljem v kontekstu trajnostnega razvoja prispeva tudi razvoj kompetenc zaposlenih. V prispevku je podrobneje predstavljen primer priprave kompetenčnega modela kot osnove trajnostnega razvoja zaposlenih, ki bi v prihodnje služil za namene ocenjevanja in nagrajevanja ter s tem izboljšanje motiviranosti in produktivnosti zaposlenih. Prikazani so posamezni koraki izgradnje kompetenčnega modela, vključno z naborom splošnih in delovno specifičnih kompetenc ter končnim opisom kompetenc. S pomočjo kompetenčnega modela lahko organizacije bolje razumejo potrebe svojih zaposlenih, identificirajo ključne kompetence za uspeh v določenih vlogah ter načrtujejo in izvajajo učinkovite programe razvoja.