Orisi sodobne južnoslovanske medliterarne recepcije - Latković, Ivana (Slavistična prepletanja 6, 2025)
V prispevku so predstavljene prevladujoče tendence medliterarne recepcije južnoslovanskih književnosti po letu 1990 s posebnim poudarkom na recepcijski praksi v zadnjih petih letih. V kratkem uvodnem pregledu sta predstavljeni dve glavni smeri proučevanja južnoslovanskih književnosti v 20. in 21. stoletju, in sicer z namenom, da se jedrnato izpostavi njihovo bogato tradicijo, pa tudi da se začrtajo danes dominantni literarnozgodovinski in literarnokritiški vpogledi. Predstavitev južnoslovanske medliterarne recepcije je nadalje predstavljena v njenih dveh temeljnih vidikih, prevodnem in literarnokritiškem. Pri tem so vključeni prevodi proze, kot danes najbolj brane literature, vendar samo njene knjižne izdaje. Sodobna literarna kritika se obravnava v tranzicijskem in posttranzicijskem kontekstu glede na njen spremenjen status in vlogo v tem času, različne moduse realizacije, pa tudi tip današnjega bralca. Raziskava kaže, da se z drugim desetletjem 21. stoletja medsebojno prevajanje južnoslovanskih književnosti postopoma krepi in da njihova medliterarna recepcija najde svojo pot.