Ustvarjanje temeljev, začetki in zgodnji razvoj Univerze v Mariboru - Melanšek, Tadeja; Friš, Darko (50 let Univerze v Mariboru: Pol stoletja znanja in raziskovanja, 2025)
Razvoj visokega šolstva v Mariboru je bil tesno povezan z reformo šolstva na Slovenskem in v Jugoslaviji ter z gospodarskimi in družbenimi potrebami severovzhodne Slovenije po drugi svetovni vojni. Med letoma 1959 in 1961 so bile v Mariboru ustanovljene prve višje šole: komercialna, tehniška, agronomska, pravna, stomatološka šola ter Pedagoška akademija. Prav tako je leta 1961 nastalo Združenje visokošolskih zavodov v Mariboru, ki je predstavljalo pomemben korak k institucionalni integraciji visokošolskega prostora. V zgodnjih sedemdesetih letih so se ob podpori lokalnih in republiških oblasti začele intenzivne priprave na ustanovitev univerze. Samoupravni sporazum o združitvi v Univerzo v Mariboru je bil podpisan 12. junija 1975, 2. julija 1975 pa ga je potrdila tudi Skupščina SR Slovenije. Naslednji dan, 3. julija 1975, je svet Združenja visokošolskih zavodov Maribor tudi uradno razglasil novo univerzo in za njenega prvega rektorja so imenovali Vladimirja Bračiča.