Rebrendiranje reke Kupe i povećanje turista na njihovom lokalnom brodu Sofije i Juran u Sisku - Radovac, Sara; Popović, Dijana; Jović, Davor; Čukanović, Rastko (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Istraživanje o promociji rijeke Kupe u Sisku i brodova Sofija i Juran ukazuje na značajan potencijal za razvoj održivog turizma, s naglaskom na očuvanje prirodnih resursa rijeke i korišćenje digitalnog marketinga za povećanje broja posetilaca. Iako je trenutna promocija rijeke i brodova ocenjena pozitivno, postoji prostor za poboljšanje vidljivosti i angažmana publike, posebno putem digitalnih kanala. Međutim, istraživanje je pokazalo da infrastruktura uz rijeku i na samim brodovima, nije dovoljno razvijena, te postoji potreba za unapređenjem postojećih sadržaja i uvođenjem novih, poput iciklističkih staza, vodnih sportova i kulturnih događanja. Kao ključan alat za povećanje broja posetilaca, digitalni marketing nudi velike mogućnosti. Preporučuje se korišćenje društvenih mreža, influencer marketinga i video produkcija koje bi prikazivale ljepote rijeke i brodova Sofija i Juran, kao i ekoturističke ture na vodi. Uvođenjem interaktivnih aplikacija i virtualnih tura, brodovi i rijeka mogu postati prepoznatljiviji na globalnom turističkom tržištu. Pored toga, razvoj ekološki održivih ugostiteljskih i smještajnih objekata, organizacija kulturnih i sportskih događanja, te povezivanje s lokalnim ekosistemom, mogu značajno doprineti dugoročnom razvoju turizma. Uspostavljanje partnerstava između lokalnih vlasti, privatnog sektora i zajednice osigurati će održiv razvoj rijeke Kupe i brodova Sofija i Juran, te očuvanje prirodnih vrednosti dok se istovremeno jača lokalno gospodarstvo.