Neposredna in posredna odgovornost upravljavcev spletnih platform zaradi kršitve znamke: Primary and Secondary Liability of Online Platform Operators for Trademark Infringement - Repas, Martina (Digitalne platforme: Pravni in ekonomski izzivi, 2024)
Prispevek obravnava tri vidike odgovornosti upravljavcev spletnih platform zaradi kršitev znamke: neposredno ali primarno odgovornost na podlagi Direktive 2015/2436, posredno ali subsidiarno odgovornost na podlagi Direktive 2000/31 oziroma danes Uredbe 2022/2065 in sprejem ukrepov za prenehanje nadaljnjih kršitev po Direktivi 2004/48. V ta namen analizira odločbe Sodišča EU, v katerih je bila njihova odgovornost obravnavana, posebej pa izpostavlja neposredno odgovornost in odločitev v zadevi Louboutin. V tej odločbi je Sodišče EU v primerjavi s prejšnjimi primeri razširilo neposredno odgovornost upravljavca spletne platforme zaradi kršitve znamke. Avtorica ugotavlja, da ta odločitev vendarle ne pomeni premika k strožji odgovornosti upravljavcev spletnih platform, ampak da so bile značilnosti oziroma posebnosti dejanskega stanja primera (ki so se bistveno razlikovale od prejšnjih primerov) tisti, ki so vodili do vzpostavitve njihove neposredne odgovornosti.