Odgovornost spletnih platform za kršitve avtorskih pravic v luči sodb Sodišča EU v zadevah YouTube/Cyando in Poljska - Krajnc, Saša (Digitalne platforme: Pravni in ekonomski izzivi, 2024)
Določba 17. člena DSM direktive je vzpostavila nov sistem odgovornosti za upravljavce velikih spletnih platform, ki jim nalaga obveznost pridobitve licenc za uporabo avtorsko zaščitenih vsebin, ki jih delijo njihovi uporabniki, ali (alternativno) obveznost preprečiti, da so kršeče vsebine na voljo na platformi. Sporna določba je sprožila široko javno razpravo in privedla do dveh prelomnih odločitev Sodišča EU. Ena se nanaša na legitimnost 17. člena DSM direktive, druga pa na njegovo uporabljivost za YouTube in posledično za podobno delujoče platforme. Medtem ko sodba v zadevi Poljska potrjuje sorazmernost in legitimnost 17. člena DSM direktive, je odločitev v zadevi YouTube/Cyando v neposrednem nasprotju s to določbo in za ponudnike spletnih storitev, imetnike pravic in uporabnike prinaša pravno negotovost.