Pojem vratarjev po Aktu o digitalnih trgih in podjetij z izjemnim pomenom na več trgih po GWB - stičišča in razlike - Dacar, Rok (Digitalne platforme: Pravni in ekonomski izzivi, 2024)
Prispevek analizira koncept vratarjev po Aktu o digitalnih trgih in podjetij z izjemnim pomenom, ki sega na več trgov, po 19.a členu nemškega Zakona proti omejevanju konkurence (GWB). Tako Akt o digitalnih trgih kot določila 19.a člena GWB predstavljajo primer asimetrične regulacije, torej vrste regulacije, ki uvaja strožje obveznosti za podjetja z večjo tržno močjo. Akt o digitalnih trgih vključuje kvantitativne in kvalitativne kriterije za določitev vratarjev, ki imajo pomembno vlogo na trgu in upravljajo jedrne platformne storitve. Določba 19.a člena GWB se osredotoča na podjetja z izjemnim pomenom na več trgih in omogoča prepoved določenih ravnanj brez potrebe po dokazovanju kršitve konkurenčnih pravil. Prispevek obravnava tudi potencialno kolizijo med obema aktoma.