Vloga punk glasbe pri oblikovanju mladostniške identitete v romanu Distorzija Dušana Dima - Tušar, Ajda Tušar; Laure, Maruša (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
Prispevek obravnava povezanost glasbe in mladostništva ter vlogo glasbe pri oblikovanju identitete mladostnika. Na podlagi teoretičnih izhodišč o razvojnem obdobju mladostništva, pomenu vrstniških odnosov in funkcijah glasbe je predstavljena glasbena zvrst punka kot izraza uporništva, samopotrditve in družbene kritike. Osrednji del prispevka predstavlja analiza mladinskega glasbenega romana Distorzija avtorja Dušana Dima, ki je za literarno delo prejel nagrado Večernica. Prispevek raziskuje preplet glasbenega, socialno-psihološkega in ljubezenskega romana, vlogo punk glasbe pri oblikovanju identitete glavnega junaka ter pomen glasbenih referenc za sporočilnost literarnega dela. Ugotavlja, da glasba v romanu ni zgolj ozadje dogajanja, temveč osrednje izrazno sredstvo, preko katerega protagonist oblikuje svoj pogled na svet, izraža upor proti avtoritetam ter razvija lastno identiteto.