Med poezijo in glasbo: analiza uglasbitev pesmi iz pesniške zbirke Drobtine iz mišje doline - Krevel, Alja; Denac, Olga (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
Prispevek predstavlja analizo enajstih uglasbenih pesmi iz pesniške zbirke Drobtine iz mišje doline avtorice Anje Štefan kot primer prehoda literarnega besedila v zvočno-glasbeni medij. Glasbo in aranžmaje za uprizoritev v Lutkovnem gledališču Maribor je ustvarila Laura Zafred, predstavo pa je režirala Nika Bezeljak (premiera februarja 2021). Pesmi so analizirane z vidika ritmično-melodične strukture, pri čemer je poudarek na ritmični in melodični gradnji, ter glasbeno-izrazne in zvočno-barvne zasnove aranžmajev. Posebej izpostavljamo, kako glasbena sredstva soustvarjajo pomen besedila ter oblikujejo razpoloženjsko in značajsko plast posameznih pesmi. Glasba tako presega zgolj spremljevalno vlogo in deluje kot enakovreden izrazni element (odrske) celote, kar potrjuje avtonomnost glasbene interpretacije literarnega besedila. V zaključku osvetljujemo pedagoško vrednost uglasbitev pesmi v vzgojno-izobraževalnem kontekstu. Obravnavane uglasbitve predstavljajo kakovosten primer povezovanja sodobne slovenske otroške poezije in glasbene umetnosti ter odpirajo prostor za aktivno poslušanje in (po)ustvarjalno izražanje otrok.