Vrednote v slikanici Anje Štefan in Zvonka Čoha: Štiri črne mravljice - Sraka Petek, Barbara (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
Prispevek obravnava vrednote v slikanici Anje Štefan in Zvonka Čoha: Štiri črne mravljice (2007). Namen prispevka je ugotoviti, katere vrednote se pojavljajo v besedilu, kako so predstavljene skozi ravnanja književnih likov ter kakšno vlogo imajo pri oblikovanju sporočilnosti dela. V teoretičnem delu so predstavljena izhodišča o vrednotah v otroški in mladinski književnosti ter značilnosti živalske pravljice. Empirični del temelji na kvalitativni vsebinski analizi pravljic iz zbirke. Identificirane vrednote so umeščene v Schwartzov model temeljnih vrednot in Evropsko ogrodje etike in vrednot (EOEV). Rezultati kažejo, da v slikanici prevladujejo vrednote prijateljstva, empatije, medsebojne pomoči, radovednosti, domišljije, ustvarjalnosti in ljubezni. Analiza potrjuje, da delo skozi antropomorfne živalske like na subtilen način posreduje pomembne etične in socialne vrednote ter spodbuja bralca oz. poslušalca k razmisleku o medosebnih odnosih, svetu in človekovem mestu v njem.