Angleški prevod pesniške zbirke Drobtine iz mišje doline Anje Štefan: postopki podomačitve in tujitve v prevodu Nade Grošelj - Kaloh Vid, Natalia; Koletnik, Mihaela (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
Eden najpogostejših izzivov pri prevajanju otroške književnosti je vprašanje, koliko prevajalec sme ali celo mora besedilo podomačiti in prirediti, saj prevajalčevo dilemo ob izboru ustreznih strategij dodatno otežuje tudi dejstvo, da mora izvirno besedilo čim bolj približati mlajšim bralcem. Pojem »zvest prevod« pri prevajanju poezije, še posebej poezije za otroke, izgubi izvirno vrednost, saj je osrednji namen prevoda poustvariti pesem v ciljnem jeziku na način, da se ohranita predvsem rima in ritem. Prispevek se osredotoča na prevajalske metode, ki jih je uporabila slovenska prevajalka Nada Grošelj pri prevajanju nagrajene pesniške zbirke za otroke Anje Štefan Drobtine iz mišje doline/Tunes from Mousdale Dunes, ki je leta 2019 prejela nagrado večernica. Namen analize je preučiti prevajalske rešitve, ki jih ponuja prevod v angleški jezik, med drugim tudi adaptacijo osebnih imen in kulturnospecifičnih elementov ter rabo t. i. nursery rhymes (otroških pesmic) in onomatopoetskih izrazov.