Raznolikost literarnega prostora v izbranih nominiranih ali z večernico nagrajenih književnih delih - Tucovič Sturman, Vladka (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
V prispevku je z metodologijo prostorske literarne vede predstavljena raznolikost literarnega prostora v nekaterih nominiranih in z večernico nagrajenih delih, od zgodnejših (Marjan Tomšič: Katka in Bunkec, Martova velika junaštva; Miroslav Košuta: Njune zgodbe; Marko Kravos: Trst v žepu: pogled na zgodovino od popka dol), ki jih druži Primorska, do tistih, katerih literarni prostor je narava, natančneje gozd (Jana Bauer: Groznovilca v Hudi hosti, Barbara Simoniti: Močvirniki, Luna J. Šribar: Grizolda in Maček), in morje oz. otok (Slavko Pregl: Srebro iz modre špilje, Mate Dolenc: Mali princ z otoka, Irena Androjna: Modri otok). Odgovarja na raziskovalna vprašanja, kaj vse predstavlja literarni prostor v izbrani mladinski prozi, kako je predstavljen oz. kako se njegove reprezentacije razlikujo med posameznimi avtorji in njihovimi deli ter kakšen pomen oz. vlogo ima literarni prostor v posameznem izbranem literarnem delu.