Od kolektivnega rituala do individualne stiske: reprezentacije vinske kulture v nominiranih in nagrajenih delih za večernico (1997–2025) - Bale, Norma (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
Prispevek obravnava pojavnost in funkcijo vinskih motivov v izbranih nominiranih in nagrajenih delih za nagrado večernica v obdobju 1997–2025. Izhaja iz predpostavke, da vino v slovenski otroški in mladinski književnosti ne nastopa zgolj kot realistično ali folklorno ozadje, temveč kot večplastni kulturni, identitetni in problemski motiv. Na podlagi kvalitativne vsebinske, tematološke, diskurzivne, primerjalne in multimodalne analize prispevek raziskuje, kako književna dela reprezentirajo vino kot element kulturne dediščine, simbol regionalne in socialne identitete ter motiv družbene pripadnosti, odraščanja, iniciacije in medgeneracijskih odnosov, hkrati pa tudi kot problemski motiv, povezan z opitostjo, alkoholizmom, družinsko stisko in socialno negotovostjo. Analiza zajema poezijo, prozo in multimodalna dela ter primerja reprezentacije vina glede na literarno zvrst, ciljno starostno skupino in čas nastanka del. Prispevek pokaže premik od tradicijsko samoumevne reprezentacije vina k reflektirani, ambivalentni in socialnokritični obravnavi alkohola v sodobnejših delih.