Trideset let večernice: nagrajena in nominirana dela za večernico 1997–2026 - Haramija, Dragica (Trideset let literarne nagrade večernica, 2026)
Večernica je literarna nagrada za izvirno otroško in mladinsko leposlovje, ki se od leta 1997 podeljuje v Murski Soboti v okviru Očesa besede, literarnega festivala pisateljev in pisateljic tovrstnega slovstva. V prispevku so predstavljeni Oko besede, pobuda za nastanek nagrade večernica, temeljna pravila o žiriji in načinu izbora nominiranih in nagrajenega literarnega dela. Osrednji del prispevka je namenjen nagrajenim in/ali nominiranim delom, in sicer kateri avtorji in avtorice so bili največkrat nominirani in/ali nagrajeni z večernico; literarne zvrsti in vrste, ki so najpogosteje zastopane v naboru nominiranih/nagrajenih literarnih del za večernico; predstavljen je razvoj večernice ter njena vloga in pomen za razvoj izvirne slovenske otroške in mladinske književnosti.