Utemeljitve avtorskega prava in spremembe tehnoloških paradigm - Jovanović, Nikola (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
To poglavje v monografiji obravnava razvoj avtorskega prava kot dialog med tehnološkimi inovacijami na eni strani in pragmatičnimi interesi deležnikov na drugi, in sicer od nastanka avtorskega prava do digitalnih reform konec 20. stoletja. Analizira dualizem avtorskega prava kot boj med avtorsko pravico v smislu emanacije osebnosti avtorja in utilitarističnim pogledom na avtorsko pravo, ki spodbuja razvoj in pretok znanja ter informacij. Ta boj se odraža v kontinentalnem droit d’auteur in common law copyright sistemu. Obravnava tudi sodobni izzive avtorskega prava, zlasti v kontekstu generativne umetne inteligence, ki pod vprašaj postavlja več tradicionalnih institutov avtorskega prava, in poudarja pomen vrnitve k filozofskim in zgodovinskim temeljem avtorskega prava kot odgovor na izzive umetne inteligence za avtorsko pravo.