Okoljski nihilizem v dobi podnebnih sprememb - Mensah, Cocou Marius (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
Nujnost soočanja z okoljsko degradacijo je postala stalna spremljevalka sodobnega časa. Vendar pa v dobi pospešenih podnebnih sprememb splošna družbena brezbrižnost in zanikanje odpirata zaskrbljujoče vprašanje: ali se današnja generacija zaveda pomembnosti podnebnih sprememb, ki se odvijajo pred nami? To poglavje sooča odnos, pogosto imenovan okoljski nihilizem, s prepričljivimi znanstvenimi dokazi, ki opozarjajo na tveganje globalnega ekološkega kolapsa. Razprava je umeščena v okvir mejnikov, ki zaznamujejo 50 let Univerze v Mariboru in 65 let pravnih študij v Mariboru, s čimer se poudarja odgovornost pravne znanosti, da se sooči z globalnimi izzivi. Pravo bi kot normativni okvir in praktično orodje upravljanja, moralo odgovoriti na eksistenčno grožnjo podnebnih sprememb z okrepljenim mednarodnim sodelovanjem in določitvijo ter izpolnitvijo zavezujočih ukrepov. Z analizo ključnih pravnih virov je preučeno, kako lahko pravni odzivi premagajo družbeni nihilizem in spodbudijo občutek nujnosti pri izpolnjevanju podnebnih ciljev.