Družbena sprejemljivost šeg in običajev v kazenskem pravu - Stajnko, Jan (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
Šege in običaji temeljijo na tradiciji in predstavljajo spontan »dogovor« v družbeni praksi. Vendar je lahko tudi ravnanje v skladu s tako ustaljenimi družbenimi vzorci zajeto z določbami kazenskega prava. To poglavje monografije se zato ukvarja z vprašanjem, kako se spoprijeti s primeri ravnanja v skladu s tradicionalnimi šegami in običaji, ko so pri tem vsaj v strogo formalnem smislu izpolnjeni vsi zakonski znaki kakšnega kaznivega dejanja. Obravnavani so aktualni primeri šeg, nad katerimi se je v zadnjih letih zgražal vsaj del javnosti – vse od fazaniranja dijakov prvega letnika do pustno-medvedjega nadlegovanja mladenk v Markovcih. Ugotoviti je, da je vsaj nekatere primere šeg in običajev možno obravnavati s sklicevanjem na pravno figuro družbene sprejemljivosti ravnanja, ki jo je razvila nemška kazenskopravna doktrina.