Pogodbena kazen za denarne obveznosti - Bitrakov, Andrej; Zahrastnik, Kristjan (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
Obligacijski zakonik Republike Slovenije izrecno določa, da pogodbene kazni ni dopustno dogovoriti za denarne obveznosti. Utemeljitev takšne prepovedi temelji na stališču, da že zamudne obresti opravljajo funkcijo sankcioniranja zamude pri izpolnitvi denarnih obveznosti in hkrati spodbujajo dolžnika k pravočasni izpolnitvi. Z namenom presoje ustreznosti takšne zakonske ureditve avtorja v prvem delu prispevka podrobno analizirata pravni institut pogodbene kazni v okviru slovenskega obligacijskega prava. Temu sledi kritična obravnava prevladujočih stališč v teoriji in sodni praksi, ki strogo zavračajo dopustnost dogovora o pogodbeni kazni za primer neizpolnitve denarne obveznosti. V zaključku avtorja prispevata tudi premislek, ali absolutna prepoved dogovora o pogodbeni kazni za denarne obveznosti resnično ustreza načelom sodobnega obligacijskega prava.