Slovenija na pragu večje spremembe pravne ureditve zaprte kapitalske družbe: ocena nemške podjetniške družbe (UG) in prenosljivosti tega modela v slovensko pravo družb - Prostor, Jerneja (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
V Sloveniji se intenzivno pripravlja ena pomembnejših novel Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki so jo sprožili zlasti pritiski t. i. zagonskih (start-up) podjetij. Ti si prizadevajo za enostavnejšo ustanovitev zaprte družbe – po možnosti brez vplačila začetnega kapitala. Model rešitve za takšno težnjo bi lahko našli pri nemški podjetniški družbi (UG). To so Nemci vpeljali kot različico njihove d. o. o. (GmbH) že leta 2008 kot odgovor na široko razlago svobode ustanovitve Sodišča EU, ko so njihovo ozemlje preplavile številne Ltd. (angleške različice d. o. o.). Članek obravnava še druge rešitve nemške zakonodaje, ki bi jih bilo smiselno vpeljati v slovensko pravno ureditev – bodisi pri d. o. o. bodisi pri morebitni novi pravnoorganizacijski obliki družbe. Predvsem bi bilo treba sprostiti nekatere omejitve pri ustanavljanju d. o. o. in dopustiti povečanje osnovnega kapitala po poti odobrenega kapitala. Opozori pa tudi na ključne spremembe, ki jih bo treba povzeti po avstrijskih rešitvah.