Kdo je delavec? Od teorije do izzivov tehnoloških sprememb - Polajžar, Aljoša (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
To poglavje monografije obravnava vprašanje vsebine in razlage kriterijev za ugotovitev obstoja delovnega razmerja v luči tehnoloških sprememb, ki jih prinaša platformno delo. V okviru tega avtor primarno obravnava teoretična izhodišča (nekaterih) relevantnih domačih in tujih avtorjev. Za kontekst obravnave fenomena platformnega dela pa je obravnavan primer platforme za prevoz oseb Uber (skozi nekatere relevantnejše primere iz sodne prakse tujih vrhovnih sodišč). Avtor ugotavlja, da je v luči sprememb, ki jih prinaša platformno delo, treba prilagoditi vsebino in razlago kriterijev za ugotovitev obstoja delovnega razmerja platformnih delavcev. Tudi neobstoj obveznosti opravljanja dela ob določenem času ni ovira za ugotovitev obstoja delovnega razmerja.