Uporaba neregistriranih znakov v gospodarskem prometu: vsebina in meje pravnega varstva - Repas, Martina (65 pravne znanosti v Mariboru, 2026)
Poglavje obravnava pravni položaj neregistriranih znakov, ki jih podjetja uporabljajo v gospodarskem prometu za označevanje blaga in storitev. Posebna pozornost je namenjena notorni (nedvomno znani) znamki iz 6. bis člena Pariške konvencije ter njenemu statusu v slovenskem pravnem sistemu, kakor tudi drugim neregistriranim znakom, na podlagi katerih bi lahko njihovi imetniki preprečili registracijo enake ali podobne kasnejše znamke oz. zahtevali ničnost znamke v primeru, da je ta že registrirana. Avtorica ugotavlja, da obseg varstva neregistriranih znakov v slovenski pravni ureditvi določa ZPOmK-2 (varstvo pred nelojalno konkurenco), kar pomembno vpliva na možnost preprečiti registracijo enake ali podobne kasnejše znamke. Poudarek je namenjen zlasti vprašanju, kateri neregistrirani znaki, pod kakšnimi pogoji in na katerih pravnih podlagah imajo tako sposobnost.