Inovativni pristopi k razvoju občinstev: Študija primera podkasta Slovenske filharmonije - Gorič, Tea; Lebe, Sonja Sibila (Študije primerov EPF: Razvoj, trajnost in inovacije v poslovni praksi 2025/2026, 2026)
Študija primera preučuje zasnovo, razvoj in izvedbo video podkasta Slovenske filharmonije kot inovativnega pristopa k digitalnemu marketingu in razvoju občinstev. Podkast, zasnovan z vrhunsko produkcijo in televizijsko estetiko, združuje elemente umetnosti, kulture in priljubljenih tem z namenom razširiti doseg filharmonije na širše in bolj raznoliko občinstvo, zlasti mlajše demografske segmente. Vsako epizodo zaznamuje neformalen, a strukturiran dialog med znano medijsko osebnostjo in članom Slovenske filharmonije, ki se osredotoča na določeno tematsko področje ter vzpostavlja povezave med izbrano temo in glasbo. Voditelj Tilen Artač s kombinacijo humorja in profesionalnega moderiranja povezuje tradicionalno dojemani, ekskluzivni svet klasične glasbe z vsakdanjimi interesi splošne javnosti. Študija analizira podkast kot strateško komunikacijsko orodje ter preučuje njegovo vlogo pri povečevanju vključenosti občinstva, spodbujanju kulturne dostopnosti in krepitvi institucionalne prepoznavnosti v digitalnih okoljih. Poleg tega raziskuje, kako lahko kulturne in turistične organizacije sprejmejo podobne avdiovizualne formate, da razširijo svoj doseg in hkrati ohranijo umetniško avtentičnost. Osrednje raziskovalno vprašanje obravnava, v kolikšni meri takšne digitalne pobude prispevajo k dolgoročnim strategijam razvoja občinstva ter k pozicioniranju kulturnih institucij v razvijajočem se digitalnem ekosistemu.