Pravni vidiki nastanka in razvoja Univerze v Mariboru - Ivanjko, Šime; Knez, Rajko; Legat, Dunja; Tancer Verboten, Mojca (50 let Univerze v Mariboru: Pol stoletja znanja in raziskovanja, 2026)
Prispevek obravnava razvojne mejnike Univerze v Mariboru z ozirom na pravne vidike njenega nastanka. V Mariboru že petdeset let deluje mednarodno prepoznavna univerza s številnimi izobraževalnimi programi ter znanstvenoraziskovalnimi področji, ki jih izvaja 17 fakultet ter 2 članici, ki opravljata podporne dejavnosti s področja knjižničarstva in zagotavljanja bivalnih kapacitet študentov. Toda pot do te razvejane mreže fakultet in številnih študijskih programov ni bila preprosta. Razvoj univerze v mestu Maribor odraža njegovo zgodovinsko rast, odzivanje na družbene in gospodarske potrebe ter oblikovanje njegove identitete. Vse od ustanovitve leta 1975 je postopek statusne organiziranosti in delovanja Univerze v Mariboru ter njenih fakultet potekal v skladu z določili visokošolske zakonodaje. Na podlagi 40. člena »Ustave Socialistične republike Slovenije [SRS]« (1974) in 9. člena »Zakona o visokem šolstvu« (1975) so bile 11. junija 1976 podpisane spremembe in dopolnitve Samoupravnega sporazuma o združitvi šestih visokošolskih delovnih organizacij v Univerzo v Mariboru. V zadnjih petdesetih letih so se posamezne fakultete preoblikovale, ustanovljene so bile nove fakultete, Univerza v Mariboru pa se je, ne glede na svoje ime, širila tudi v druge slovenske kraje.